De eerste successen van de Social impact Bond van de Gemeente Emmen in samenwerking met Toolbox Emmen.

Half 2016 zijn de gesprekken gestart met de Gemeente Emmen om een social impact Bond(SIB) op te starten in Emmen naar het voorbeeld van de SIB in Rotterdam Zuid waar een werkplaats is gebouwd om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen.

 

http://www.persberichtenrotterdam.nl/bericht/983/Werkplaats-Rotterdam-Zuid-opent-deuren/

 

De SIB is een innovatief financieel instrument om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Vooraf maken de partijen op gelijkwaardige voet afspraken over de te realiseren maatschappelijke opbrengsten en de financiële beloning bij succes.

 

https://www.rotterdam.nl/apps/rotterdam.nl/werken-leren/sib/index.xml

 

De initiatiefnemers van Toolbox:

Adriaan Pals (01-2015 tot 03-2017 voorzitter van Growing Workplace en eind 2016 mede-winnaar van de Social impact award in Groningen met het ondernemerstraject in samenwerking met Jelle Brouwer van Bureau zelfstandigen)

Bert Leiting(techneut, ontwerper en programmeur)

Johan Wachtmeester(verkoper, netwerker, mediaspecialist)

 

Het idee was een “Makerspace”(werkplek waar handjes en hersens bij elkaar komen) op te zetten in 1 van de panden van het oude dierenpark, daar ondernemers, zelfstandigen, creatievelingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij elkaar te brengen die allemaal iets met “maken” hebben, zodat alle partijen van elkaar konden leren, nieuwe ideeën gingen ontstaan, samenwerkingen en werkgelegenheid werd gecreëerd. Het idee werd Toolbox Emmen genoemd.

 

De initiatiefnemers hebben begin december de sleutels van het pand gekregen en al gauw haakte Domesta aan bij het initiatief door de houtwerkplaats onder te brengen bij Toolbox, in Februari sloten Praxis Wolfsbergenweg en Nijbracht zich aan bij Toolbox en zorgen voor handgereedschap, 3D printers en afvalhout, half maart kwam daar Drentea bij die machines en materialen doneerden en een samenwerking aanging waarbij Toolbox nieuwe producten van restmaterialen kan ontwikkelen om daarmee de circulaire economie meer vorm te geven en werkgelegenheid te creeren.

 

Half februari kreeg Toolbox de toezegging van Area reiniging dat een concept van Toolbox waarbij het weggooien van afval op een festivalterrein leuker gemaakt kan worden, eilanden van 4 kliko’s die doormiddel van sensoren meten wanneer er iets in de kliko gegooid wordt of vol zijn en daarvoor de bezoeker random beloond met een beloning, door Area reiniging geadopteerd wordt. In Mei verwacht Toolbox deze werkende prototype te kunnen testen in het oude dierenpark. Innovatief mensenpark komt daarmee een stapje dichterbij. Deze prototype wordt gebouwd door 5 deelnemers van Toolbox in teamverband waarvan er 2 een “afstand” hebben tot de arbeidsmarkt.

 

Van begin december tot eind februari is er hard gewerkt om de werkplaatsen van Toolbox toonbaar en veilig te maken, wat uiteindelijk open gesteld werd op 26 februari tijdens de open dag van de initiatiefnemers in Het oude dierenpark en er 75 kinderen werkende robotjes konden maken, of hun eigen vogeltjes in elkaar konden timmeren. En verven in leuke kleuren niet te vergeten.

 

Begin April heeft de gemeente Emmen de handtekening gezet onder de overeenkomst voor de afspraken rondom de Social impact bond waarin een pilot was afgesproken voor 20 deelnemers voor 2017, maar zoals het echte ondernemers beaamt, waren de heren allang begonnen.

 

Half April zaten er meerdere deelnemers in de SIB, 2 daarvan hebben via de bemiddeling van Toolbox en Frans Hardenberg(gemeente Emmen) een woning kunnen krijgen op basis van anti kraak, een deelnemer was al langere tijd thuisloos en de ander woonde al geruime tijd in een caravan. Een deelnemer van Toolbox heeft afscheid kunnen nemen van dagbesteding vanuit de WMO en werkt wekelijks bij Toolbox aan innovatie concepten. Begin 2016 was de PGB indicatie van deze deelnemer meer dan € 50.000 per jaar.

 

3 Deelnemers van Toolbox zijn begonnen aan het zelfstandigentraject(Social Impact Award winnaar 2016) in samenwerking met het zelfstandigenbureau Gemeente Emmen.

 

Een andere deelnemer loopt al 3 jaar bij een bewindvoerder, heeft geen enkele inkomen, al 5 jaar geen belastingaangifte gedaan of zijn post behandeld, binnen 2 maanden bij Toolbox is er met terugwerkende kracht zijn WW uitkering toegekend, zijn administratie van de afgelopen 5 jaar achterhaald en in kaart gebracht.

 

Deelnemers van dagbesteding 50/50 Tech van het Leger des Heils zijn begonnen met een basiscursus bankwerken en lassen, gegeven door Toolbox als onderdeel van de social Impact.

 

Hanze hogeschool heeft Toolbox benaderd en is geïnteresseerd in samenwerken met Toolbox bij het realiseren van Social impact en het meten ervan.

 

Toolbox deelt zijn kennis en netwerk aan andere burgerinitiatieven en betrokken ambtenaren om de Social Impact hopelijk te vergroten.

 

Het doel van de SIB is dat er in 2017 een model wordt ontwikkeld met de Gemeente Emmen en Toolbox hoe Social impact gemeten kan worden en een waarde gegeven kan worden zodat bij succes er in 2018 meerdere initiatieven op een vergelijkbare wijze hun Social Impact kunnen maken, de Gemeente Emmen bespaart en de inwoners van de Gemeente Emmen meer kansen en een beter leven krijgen.

 

De initiatiefnemers en deelnemers van Toolbox willen in het bijzonder danken Paul Blaauwgeers, Eline Faber, Jelle Brouwer, Martin Fiddelaars, Heidi Postma en alle andere betrokken ambtenaren van de Gemeente Emmen! Marie Hartmann, Andre Timmer en Bert Moorman(Domesta) Renee Hindrik en Willy Weggemans(Praxis) Erik Luisman en Frederik Westra(Drentea) Area Reiniging en Peter Leenhouts worden bedankt voor het vertrouwen en de kansen die ze boden.