“We wilden een flexwerkplek maken waarin we machines, ruimtes en een netwerk faciliteren voor mensen die iets met ‘maken’ hebben. De regio Emmen heeft weinig werkgelegenheid en is bij uitstek een maakregio, waar veel maak(productie-)bedrijven zijn. Nadat ik Growing Workplace met bureaus opgezet had en daar allerlei samenwerkingen zag ontstaan, wilde ik het ook graag voor makers opzetten. Het resultaat is Stichting Toolbox: een flexwerkplek voor makers”, aldus Adriaan Pals.
Toolbox heeft zich niet gericht op productie. “Wij richten ons op innovatie. Het idee is om mensen samen te brengen. Eigenlijk bouwen we een community. We zorgen dat iedereen zich hier prettig voelt en dat iedereen elkaar kent. Dat er gezelligheid is, maar dat er ook veiligheid is om de dingen te delen die je wilt delen. Mensen gaan dan met elkaar communiceren zodat er nieuwe producten of diensten ontstaan.”
Met de gemeente Emmen zijn in 2017 Social impact afspraken gemaakt. Dat houdt in dat Toolbox mocht experimenteren. Adriaan Pals: “Wij beweerden dat we voor de maatschappij de kosten voor onze deelnemers konden besparen. Minder uitkeringen, minder PGB-bestedingen, minder Zorg in Natura, minder schuldhulpverlening, minder re-integratietrajecten. Wij willen dat geld niet, wij willen dat juist besparen. En pas als we de besparing kunnen aantonen, willen wij daar een beloning voor. Na een jaar kijken we welke besparingen we hebben kunnen realiseren en dan rekenen we af.” Begin 2018 had stichting Toolbox ruim 50 deelnemers.
Het Social impact project heeft gelopen van april 2017 tot en met juni 2018. Sinds juli 2018 is Stichting Toolbox een onderaanbieder van dagbesteding en begeleiding, re-integratiebedrijf van het UWV en verschillende gemeentes zoals Emmen, Borger-Odoorn en Coevorden. Daarnaast zijn er hobbyisten en professionals die een abonnement hebben op de dienstverlening van Toolbox.
Bij Toolbox werken veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij zien hen als de ‘vergeten Willie Wortels’. Wij hebben hier jongens lopen die afgekeurd zijn, maar die de machines van Added, de eerste smartfactory in Emmen, kunnen ombouwen. Hoe kan dat? Wij focussen niet op de beperking van de mensen. We zien wel dat die beperkingen er zijn, maar wij richten ons op wat ze wél kunnen en wat ze graag willen. We proberen hen daarin zo te faciliteren, dat hun talent naar boven komt.”