Toolbox gelooft in een sociale samenleving waarin iedereen kan meedoen. Mede daarom is Toolbox een voorstander van impact beloning/financiering. In plaats van geld verdienen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, leren we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer zelf geld verdienen.
Lees hoe wij handen en voeten geven aan het begrip ‘Social impact’:
Stichting DOEN en Toolbox zijn een samenwerking aangegaan genaamd Social impact. Wil jij een plek waar je kan werken aan je eigen perspectief, waar jij je kan ontwikkelen en onderdeel voelen van de maatschappij, maar heb je nergens recht op en kan je het abonnementsgeld van Toolbox op geen enkele manier betalen? Dan bieden Toolbox en stichting DOEN je de mogelijkheid om toch je dromen waar te maken en je doelen te bereiken.
Om meer impact te kunnen maken werkt Toolbox ook met veel plezier mee aan het Social impact project van de Hanzehogeschool in Groningen. Samen met de Hanzehogeschool doen we onderzoek naar de impact die Toolbox maakt op zijn deelnemers en omgeving. Daarnaast willen we samen een methode ontwikkelen waarmee je de impact kan meten die je als organisatie maakt op een mensenleven en wat die impact waard zou moeten zijn.
Om oplossingen te zoeken voor zogenoemde uitsluitingsmechanismen gaat Toolbox samen met OPaZ (onderdeel van het ministerie van VWS) van september 2019 tot ten minste de zomer van 2020 aan de slag met actieonderzoek. We leren samen met onze stakeholders hoe we een nieuwe werkwijze ontwerpen, deze direct in de praktijk toepassen, er samen op reflecteren en de werkwijze zo nodig aanpassen. OPaZ gaat met ons op zoek naar de succesfactoren binnen ons initiatief. Welke zijn dit en hoe kunnen we die vertalen naar andere experimenten? Ook kijken we waar belemmeringen zitten, hoe we die met elkaar kunnen oppakken en hoe we dit initiatief een stap verder kunnen brengen.
Toolbox begeleidt sinds 2017 mensen met een afstand tot werk en maatschappij. Het initiatief startte volgens het verdienmodel ‘Social impact’, waarbij het initiatief werd beloond wanneer wij in staat waren om de kosten die de gemeente maakt voor de deelnemers te verlagen of terug te brengen tot nul en de kwaliteit van leven van mensen te verhogen door mensen betaald werk te bieden.
Halverwege 2018 stopte dat project en sindsdien ontwikkelt Toolbox een nieuw verdienmodel in het bestaande systeem. Op dit moment bieden we dagbesteding en begeleiding in de WMO en WLZ doormiddel van PGB, en daarnaast re-integratiebedrijf voor de gemeente Emmen en het UWV.
Bij Toolbox ligt de focus van het actieonderzoek op de vraag welke invloed het veranderen van het verdienmodel heeft op het gedrag van de organisatie en betrokken professionals.